Category archives: Geen categorie

Wilde westerse bloemen

Bloemen of vagina’s, sensueel of kitsch – de kunst van Georgia O’Keeffe (1887-1986) kan niet zonder eenduidig waardeoordeel blijven. Bespreking van de tentoonstelling in Tate Modern in De Groene Amsterdammer, september 2016.

De schaduw boven Europa

Het was op Eerste Kerstdag dat Ai Weiwei voor het eerst arriveerde op Lesbos, op uitnodiging van het Museum voor Cycladische Kunst in Athene. Vanuit de auto vanaf het vliegveld zag hij een rubberboot in zee dobberen. De boot was… continue reading »

Het boek in de kunst

  Met een gouden E op de kaft is het er dan, mijn essay over kunstboeken, nummer 011 uit de essayreeks van het Mondriaan Fonds. In ‘Het boek in de kunst – Een provocatie van de tijd’ bekijk ik het… continue reading »

Voor het water uit

De eerste klimaatvluchtelingen zijn officieel geregistreerd. Ze vluchtten uit Tuvalu, een Polynesische archipel in de Stille Oceaan. Kunstenaar Vincent Huang vertelt hun verhaal en dat van andere small island nations op de Biënnale van Venetië. Hij bedacht een ‘zinkend’ kunstwerk… continue reading »

De wereld (onder constructie)

Na een woestijntuin met miljoenen verse bloemen en een skipiste met altijd verse sneeuw gaat in de Verenigde Arabische Emiraten opnieuw een wens in vervulling: het beste van de westerse kunst in het Midden-Oosten. Hoe vrij kunnen kunst en wetenschap… continue reading »

Man versus het systeem

Sinds 18 juni 2014 woedt er een oorlog op het Stationsplein van Leiden. Een stille of zelfs onzichtbare strijd voor de onwetende voorbijganger, een manmoedig verzet in de ogen van sommigen en ronduit destructief voor wie de schade ziet. Lees… continue reading »