Interviews

Etel Adnan, Paysage (2014)


Een gele zon gaapt boven Beiroet
Etel Adnan
is dichter en schilder van een wereld in puin. De woorden in haar poëzie getuigen van de verschrikkingen, de verf op haar doeken bewaarde ze voor de schoonheid. In haar appartement nabij de Jardin du Luxembourg vertelt ze over haar leven. De telefoon rinkelt er non-stop.
Verschenen in de Groene van 21 februari 2018.

Vogels kijken in het donker
Kunstenaar en geluidsexpert Lawrence Abu Hamdan noemt zichzelf een ‘private ear’. Zijn werk beslaat het gebied tussen zien en horen – vruchtbare grond in het informatietijdperk. Ik ontmoet hem in Dubai, op een lage loungebank aan het azuurblauwe water van Madinat Jumeirah, waar hij die dag een grote prijs krijgt uitgereikt.
Verschenen in de Groene van 16 mei 2018. Lees helemaal.

De geschiedenis als fantoompijn
Het Westen lijdt aan een vorm van culturele amnesie, vindt de Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia. Met zijn werk naait hij de geschiedenis weer aan elkaar.
Verschenen in de Groene van 23 augustus 2017. Lees het interview hier.

Iedere actie een reactie
Kunstenaar Tania Bruguera stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen van Cuba in 2018. De onmogelijkheid van dat voorstel is haar kunstwerk.
Verschenen in de Groene van 14 december 2016

 

Courtesy Louwruen Wijers

 

De Saint uit de Himalaya’s van New York
In de jaren tachtig bestond een opmerkelijke uitwisseling van ideeën tussen Joseph Beuys, Andy Warhol en de dalai lama. Schrijver en kunstenaar Louwrien Wijers vormde de schakel.
Uit de Groene van 7 september 2016

Anri Sala
Over een Albaanse kunstenaar die Frankrijk vertegenwoordigt in een Duits paviljoen in Italië, mythische pianomuziek voor de linkerhand en het omzeilen van copyright.
Verschenen in Modern Painters June 2013. Lees hier het volledige interview.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.