Interviews

Mark Manders, Zeno X Gallery, Antwerpen, Art Basel 2011. Foto: Roos van der Lint

Mark Manders, Zeno X Gallery, Antwerpen, Art Basel 2011. Foto: Roos van der Lint

Ger van Elk is een van de grondleggers van de conceptuele kunst in Nederland. De man die ooit een cactus schoor vertelt over zijn sensor voor originele gedachten.
Kunstbeeld #10 2012

Adel Abdessemed legt uit waarom hij een video maakte van een gruwelijk slagveld in een slangenkuil en geeft een lesje in Gilles Deleuze.
Kunstbeeld #9 2012

Mark Manders vertegenwoordigt Nederland op de 53ste Biënnale van Venetië met poëtisch denken. In zijn Vlaamse atelier onthult hij hoe je de nacht op een nieuwe manier in je schoen kan laten lopen.
Kunstbeeld #4 2013

Daniel Buren is trots op zijn invulling van Monumenta in het Grand Palais. In 1969 maakte hij een kunstwerk dat hem een nacht in de cel opleverde.
Kunstbeeld #7 2012

Wanneer wordt een bronzen boom kitsch? Arte povera-kunstenaar Giuseppe Penone verklaart waarom hij nooit genoeg zal krijgen van het maken van bomen.
Kunstbeeld #6 2012

Op een koude dag in een Parijs atelier laat Christian Boltanski plakboeken met foto’s van nazi’s die kerst vieren zien, terwijl we live geprojecteerd worden in een grot in Tasmanië.
Kunstbeeld #2 2012 PDF

Maurizio Cattelan vertelt via Skype waarom hij is gestopt met het maken van kunstwerken. Wat is toch die blaffende hond op de achtergrond?
Kunstbeeld #12 2011

Erwin Olaf vertelt in zijn keuken hoe hij als een aapje alsmaar hoger op die rots wilde komen. En waarom je een kind niet in een rubberen pakje kunt stoppen.
Kunstbeeld #11 2011

In zijn studio in Londen onderstreept Mark Wallinger zijn haat voor Margaret Thatcher en vertelt hij waarom door de hele stad zijn naam op bakstenen staat gekrijt.
Kunstbeeld # 10 2011

Terwijl Jan Fabre op zich laat wachten, trekt een druk getjilp uit een kartonnen doos de aandacht. Gele kopjes van parkieten kijken me nieuwsgierig aan. De vraag is of ze hier wel veilig zijn.
Kunstbeeld # 6 2013

Waarom ik kunst maak...

De tien interviews met ‘Grote Mannen’ hierboven zijn in september 2013 als bundel verschenen bij Veen Media. Een interview over de interviews lees je hier.

Lawrence Weiner in de East River, New York. Foto: Roos van der Lint, dec. '13

Lawrence Weiner in de East River, New York. Foto: Roos van der Lint, dec. ’13

Lawrence Weiner
Waarom Lawrence Weiner kunstenaar is geworden, en geen dichter? ‘Er is wel gegrapt dat de dichtkunst en literatuur zijn uitgevonden omdat iemand een kunstwerk had gezien, en iemand anders daarover wilde vertellen.’ Lees in het novembernummer van Kunstbeeld een interview met de Amerikaanse kunstenaar over zijn tentoonstelling ‘OP DE WIND GESCHREVEN’ in het Stedelijk Museum en over herinneringen aan een Amsterdamse woonboot.

Rosa Menkman
Al zeker honderd jaar zit de wereld van het beeld opgesloten in een vierhoek. Als glitch-kunstenaar zoekt Rosa Menkman de grenzen van de technologie op. ‘Heb jij ooit een video gezien die vijf hoeken had, of acht? Waarom eigenlijk niet?’
Verschenen in de MOTI-bijlage bij de Groene # 50, 2014.

Anri Sala
Over een Albaanse kunstenaar die Frankrijk vertegenwoordigt in een Duits paviljoen in Italië, mythische pianomuziek voor de linkerhand en het omzeilen van copyright.
Verschenen in Modern Painters June 2013. Lees hier het volledige interview.

Gabriel Lester
Over het leven als loterij. Een interview ter gelegenheid van zijn presentatie op Art Rotterdam en de soloshow ‘Suspension of Disbelief’ in Museum Boijmans van Beuningen.