Een gele zon gaapt boven Beiroet
Etel Adnan is dichter en schilder van een wereld in puin. De woorden in haar poëzie getuigen van de verschrikkingen, de verf op haar doeken bewaarde ze voor de schoonheid. In haar appartement nabij de Jardin du Luxembourg vertelt ze over haar leven. De telefoon rinkelt er non-stop.
Verschenen in de Groene van 21 februari 2018.
Het universum van Jacqueline de Jong
Het universum van Jacqueline de Jong kent een oorsprong in Nederland, maar strekt zich uit tot ver over de grenzen. In het Stedelijk Museum heeft zij een grote overzichtstentoonstelling, in Frankrijk ontving zij een belangrijke oeuvreprijs. ‘Ik ben hot, maar ik ben niet duur. Ik ben niet zo hot dat ik ook nog duur ben,’ vertelt ze aan tafel in haar huis in de Amsterdamse binnenstad.
Verschenen in de Groene van 5 juni 2019. Lees helemaal.
‘Ik verzin de monumenten die we verdienen’
Walid Raad, kind van een Palestijnse moeder en een Libanese vader, verdraait de werkelijkheid om uit te komen bij aspecten van de geschiedenis waar geen historicus bij stilstond. Zijn kunstwerken zijn mooie beelden met kernen van lelijke waarheden.
Verschenen in de Groene van 22 mei 2019. Lees helemaal.
Vogels kijken in het donker
Kunstenaar en geluidsexpert Lawrence Abu Hamdan noemt zichzelf een ‘private ear’. Zijn werk beslaat het gebied tussen zien en horen – vruchtbare grond in het informatietijdperk. Ik ontmoet hem in Dubai, op een lage loungebank aan het azuurblauwe water van Madinat Jumeirah, waar hij die dag een grote prijs krijgt uitgereikt.
Verschenen in de Groene van 16 mei 2018. Lees helemaal.
De geschiedenis als fantoompijn
Het Westen lijdt aan een vorm van culturele amnesie, vindt de Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia. Met zijn werk naait hij de geschiedenis weer aan elkaar.
Verschenen in de Groene van 23 augustus 2017. Lees het interview hier.
Iedere actie een reactie
Kunstenaar Tania Bruguera stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen van Cuba in 2018. De onmogelijkheid van dat voorstel is haar kunstwerk.
Verschenen in de Groene van 14 december 2016
De Saint uit de Himalaya’s van New York
In de jaren tachtig bestond een opmerkelijke uitwisseling van ideeën tussen Joseph Beuys, Andy Warhol en de dalai lama. Schrijver en kunstenaar Louwrien Wijers vormde de schakel.
Uit de Groene van 7 september 2016
Anri Sala
Over een Albaanse kunstenaar die Frankrijk vertegenwoordigt in een Duits paviljoen in Italië, mythische pianomuziek voor de linkerhand en het omzeilen van copyright.
Verschenen in Modern Painters June 2013. Lees hier het volledige interview.